Yksityisleasing nousee vaihtoehdoksi omistamisen ja vuokrauksen välille

Moni kaupungeissa opiskeleva on kesällä kiperässä tilanteessa: kesätöitä varten tarvitsisi autoa, mutta autoa ei millään viitsisi ostaa pelkästään kesän ajaksi. Monilla on sukulaisia, joilta auton saa lainaan, mutta kaikille tämä ei ole mahdollista. Tässä tapauksessa vaihtoehtoja on käytännössä kolme: ostaa auto kesäksi, vuokrata se tai kieltäytyä mielenkiintoisesta työpaikasta.

Autoja tuntevan kannattaa ostaa

Jos tietää itse paljon autoista, voi mennä huoletta autokaupoille. Alaa tunteva osaa arvioida melko hyvin auton kunnon ja hinnan järkevyyden, jolloin auton omistamisella voi tehdä jopa voittoa. Kaupoilla voi kuitenkin tulla hurjasti takkiinkin, mikäli tekniikka tai jokin muu asia tuottaa odottamattoman yllätyksen. Jos ostat auton autokaupasta ja muutamaa kuukautta myyt sen takaisin autokauppaan, voit olla varma häviöstäsi, sillä muutenhan autokauppoja ei olisi.

Vuokraus on kätevää lyhyempään tarpeeseen

Moni meistä on tutustunut auton vuokraamiseen ulkomailla matkatessa. Olemme saattaneet hypätä vuokra-auton kyytiin lentokentällä suuntanamme esimerkiksi Italian viiniviljelmät tai Itävallan henkeäsalpaavat alppimaisemat. Vuokraaminen on pääosin turvallinen ja luotettava tapa hankkia auto hetkeksi käyttöönsä, joskin auton kunto on tarkastettava huolellisesti ennen käyttöönottoa. Julkisuudessa on ollut tapauksia, joissa epärehellinen vuokraamo on vaatinut asiakkaalta korvauksia kauneusvirheistä, jotka olivat autossa jo ennen käyttöä.

Pitempiaikainen vuokraus ja leasing nousussa

Autot ovat kehittyneet viime vuosina huomattavasti. Sisällä vallitsee miellyttävä lämpötila, navigaattori ohjaa kätevästi perille, vaihteita ei tarvitse itse vaihdella ja automatiikka huomaa eteen kävelevät eläimet. Ei liene ihme, että yhä useampi meistä haluaakin ajaa uudemmalla autolla. Tähän väliin ovat iskeneet leasingia ja pitempiaikaista vuokrausta tarjoavat yritykset.

Erityisesti Ruotsissa leasing on lyönyt läpi toden teolla. Jo 30 prosenttia uusista autoista on yksityisleasingin piirissä. Myös Suomessa tarjolle on tullut monenlaisia uusia vaihtoehtoja. Auton voi ostaa haluamakseen ajaksi päivän ja muutaman vuoden välille, oman tarpeensa mukaan.

Odotettavissa on, että uudet autoilun vuokra- ja leasingpalvelut tulevat saavuttamaan ainakin jonkinlaista menestystä. Alan positiiviset kokemukset Ruotsissa antavat itseluottamusta myös Suomessa. Kaupunkien nuori väestö on halukas kokeilemaan uusia palveluita. Se voi olla myös taloudellisesti kannattavaa autojen huonon tuntemuksen johdosta.