Yhä useampi kaahaa liikenteessä

Peltipoliisi räpsähteli tiuhaan tahtiin poliisin järjestämän tehovalvonnan aikana, kun jopa 5500 autoilijaa jäi kiinni 24 tuntia kestäneen nopeusvalvontamaratonin aikana. Tämä on huomattavasti enemmän kuin aikaisempina vuosina, jolloin vastaava lukema on ollut noin 4000. Tehovalvonnan aikana nopeutta valvoi jopa 120 automaattivalvontakameraa ja lisäksi 20 siirrettävää valvonta-autoa. Poliisi käytti tämän vuoden valvontamaratoniin enemmän työaikaa ja valvontatunteja kuin aikaisemmin.

Tämän vuoden ratsiassa valvontaa kohdennettiin erityisesti alueille, joilla tunnetusti esiintyy paljon ylinopeutta ja tapahtuu tavallista enemmän onnettomuuksia. Valvontaa kohdennettiin myös alueille joista on tullut poliisille kansalaispalautetta tai valvontapyyntöjä. Tämä on selkeästi ollut kannattavaa, sillä valvontakamerat räpsähtelivät aikaisempia vuosia huomattavasti tiheämmin.

Poliisi tiedotti tehovalvonnasta etukäteen näkyvästi eri tiedotusvälineissä. Tämä ei kuitenkaan kaahareiden kaasujalkaa hillinnyt, vaikka monien valvontakameroiden sijaintitiedot kerrottiin etukäteen. Muun muassa tieto Kehä I:n Vallikallion kameran sijainnista kerrottiin etukäteen, mutta siitä huolimatta kamera räpsyi tehovalvonnan aikana tiheään tahtiin.

Poliisista kerrotaan, että merkittävästä osasta poliisin tehovalvontaa kerrotaan jatkossakin etukäteen, mutta siitä huolimatta suoritetaan valvontaa myös ilman ennakkovaroituksia, jotta saadaan paljastettua niin sanottu piilorikollisuus.

Tehovalvonnan aikana eniten ylinopeuksia kuvannut kamera löytyi Kehä I:n Malmin liittymän kohdalta. Se sai 24 tuntia kestävän valvonnan aikana kirjattua 768 ylinopeustapausta, mikä on yli kolme kertaa enemmän kuin seuraavaksi tehokkaimman, myöskin Kehä I:llä sijaitsevan Vallikallion kameran tulos, joka oli 233 hurjastelijaa vuorokaudessa. Kolmanneksi tehokkain kamera sijaitsi Tampereen Linnainmaalla, jolla myöskin riitti töitä päivän aikana, sillä sen saldoksi tuli 233 kaaharia vuorokaudessa.

Kameratolpan välähdys tien reunassa saattaa tietää kuskille sakkolapun saapumista postissa. Nykylain mukaan pienin mahdollinen sakko ylinopeudesta on 140 euron suuruinen rikesakko, jonka saa käytännössä mikäli ylinopeutta on ollut yli 7 kilometriä tunnissa. Kaaharin kannattaa siis malttaa mielensä, sillä pieneltäkin tuntuva ylinopeus saattaa tuntua kuskin kukkarossa suurena menetyksenä.

Poliisista muistutellaan autoilijoita pitämään mielessä rauhallinen ja turvallinen ajotapa varsinkin tulevilla syksyn sateilla ja liukkailla keleillä.