Volvo laittaa sähkömoottorin joka autoon vuodesta 2019 lähtien

Vuonna 2017 tuntui, että dieselmoottoreita lyötiin joka suunnalta. Kaupunki toisensa jälkeen suunnitteli rajoituksia ja jopa täyskieltoja dieselautoille, kun kävi ilmi, että useat autonvalmistajat ovat vääristelleet päästömittausten tuloksia säästääkseen rahaa kalliissa kehitystyössä ja päästäkseen Euroopan markkinoille.

Dieselmoottoreita on kenties moitittu vähän liikaakin, sillä tulee muistaa, että ne ovat kaupunkien ulkopuolella vielä vallan mainioita kulkupelejä. Kaupungeissa dieseleiden NOx-päästöt toki aiheuttavat terveysongelmia, mutta maaseudulla terveyshaitat ovat lähes olemattomia, koska päästöille altistujia on niin vähän.

Tähän saumaan Volvo löi lisää löylyä kiukaalle. Se ilmoitti heinäkuussa 2017, että jokaisesta uudesta Volvosta löytyy sähkömoottori vuonna 2019. Hätäisimmät lukijat ymmärsivät, että Volvo siirtyy kokonaan sähköautoihin kyseisenä vuonna, mutta tästähän ei ollut kyse, vaikkakin päätös varmasti edistää myös sähköautojen kehitystä.

Volvo ei ole hybridien ykkönen

Volvo vaikuttaa luottavan hybriditekniikkaan, sillä se siirtyy siihen kaikkien autojen osalta, poislukien sähköautot. Se ei kuitenkaan ole hybriditekniikan ensimmäinen tai menestyksekkäin toimija, vaan kyseinen titteli kuuluu japanilaiselle Toyotalle.

Vuonna 1997 Toyotasta tuli maailman ensimmäinen autonvalmistaja, joka toi markkinoille massamarkkinoille suunnatun hybridiauton. Varsin pian Toyotan japanilaiskilpailija Honda seurasi perässä. Vuoteen 2010 mennessä Toyotan Prius -hybridejä oli myyty jo 1,6 miljoonaa kappaletta. Vuoden 2018 ensimmäisellä kvartaalilla 45 % Toyotan Euroopassa myymistä autoista oli hybrideitä.

Hybriditekniikka on koeteltua ja hyväksi todettua

Erityisesti alussa monet epäilivät hybridiautojen toimivuutta. Auton akun uskottiin tekevän tenän varsin pian, ja muutenkin elektroniikan kestävyyttä epäiltiin. Toyota oli kuitenkin tehnyt Priusta varten pitkäjänteistä kehitystyötä, mikä takasi tekniikan luotettavuuden. Autot ovat olleet jopa muita luotettavampia, sillä Prius on keikkunut jatkuvasti katsastusasemien vikatilastojen vähävikaisimpien mallien joukossa. Hybridien 45 prosentin osuus Toyotan koko myynnistä osoittaa, että myös kuluttajat ovat omaksuneet hybridien luotettavuuden.

Mikä on hybriditekniikan tulevaisuus?

Hybridien myynnin on vaikea ennustaa muuta kuin kasvavan tulevaisuudessa, sillä ei ole mitään sellaista tekijää, joka niitä vaikuttaisi uhkaavan tällä hetkellä. Näyttää siltä, että ainoastaan sähköautot ja vetyautot voisivat kehittyessään päihittää hybridit ja polttomoottoriautot jatkossa. Hybriditekniikka on lunastanut lupauksensa ja yhdistelee mainiosti sähkömoottorin hiljaisuuden sekä polttomoottorin toimintasäteen samaan pakettiin.