Teslan nokkamies Musk kohun keskellä

Pienillä asioilla on suuri vaikutus. Sen sai huomata Teslan nokkamies Elon Musk, joka kirjoitteli Twitterissä 7. elokuuta 2018, että hän harkitsee Teslan poisvetoa pörssistä. Musk vieläpä lupasi, että rahoitus kyseiseen operaatioon on varma, muttei maininnut rahoitusta tarjonnutta tahoa.

Pörssikurssi lähti heti hurjaan nousuun

Koska Musk kertoi rahoituksen järjestyneen 420 dollarin osakekohtaiseen hintaan, alkoi Teslan kurssi heti raketoida, sillä kurssi oli tuolla hetkellä selvästi alle 400 taalaa. Kurssi nousi ensin 7,4 prosenttia, jonka jälkeen kaupankäynti keskeytettiin. Varttia ennen pörssin sulkeutumista kaupankäynti alkoi uudelleen, ja lopulta päivän nousulukemat kirjattiin 11 prosenttiin.

Musk joutui lainvalvojien hampaisiin

Kuten Maikkarin uutinen kertoo, twiitin jälkeen pörssin pelisääntöjä valvova taho alkoi tutkia Muskin tekemisiä. Tahon mukaan Muskin menettely ei kuitenkaan riko lakia, mikäli hän puhui totta. Arvopaperivalvojien lisäksi Muskin toiminnan oikeellisuudesta olivat kiinnostuneet sijoittajat, jotka eivät tietystikään katso kymmenien prosenttien yhtäkkisiä kurssimuutoksia hyvällä.

Tesla joutui lopulta perääntymään aikeistaan

Financial Timesin mukaan Teslan vetäminen pois pörssistä olisi ollut järkeenkäypää. Lehden artikkelissa mainitaan muun muassa, että pörssistä poistuminen on ollut Muskin kiikareissa jo pitkään, osakkeen arvo on ollut erittäin heiluva ja että se on ollut ns. shorttareiden ykköskohde jo pitkään.

Kuitenkaan Muskin ilmoitus Teslan pörssitaipaleen mahdollisesta päättymisestä ei lopulta käynyt toteen. Pari viikkoa myöhemmin Musk ilmoitti tiedotteessaan peruvansa kyseiset suunnitelmat. Tähän päätökseen johtivat Muskin mukaan sijoittajilta saatu palaute ja yhtiön johtokunnan pitämän kokouksen lopputulokset.

Musk on kulkenut kohusta toiseen viimeaikoina

Monet uskovat Elon Muskin olevan burnoutin partaalla. Hänen kerrotaan tekevän poskettomia 120 tunnin pituisia viikkoja, joten burnout-väitteet tuskin lienevät täysin tuulesta temmattuja.

Kesällä Teslan nokkamies on kulkenut kohusta toiseen. Toukokuussa hän moitti mediaa “tekopyhäksi” Twitterissä ja väitti sen menettäneen ihmisten luottamuksen. Heinäkuussa koko maailma seurasi hengitystään pidättäen jalkapallopoikien pelastusoperaatiota Thaimaassa. Myös Musk oli aluksi avulias twiiteissään, mutta hänen ideansa torpattiin. Tästä kimmastunut Musk haukkui brittiläisen pelastusoperaatioon osallistuneen sukeltajan pedofiiliksi, mutta pyyteli myöhemmin anteeksi sanomisiaan. Kenties Elon Musk on hermoloman tarpeessa, ja hän voisi vaikkapa kokeilla, onnistuuko sähköautoilu pitkien välimatkojen Lapissa.