Moniin paikkoihin pääsee ajamalla omalla autolla, mutta joskus on käytännöllistä mennä perille muilla keinoin ja vuokrata auto vasta kohteeseen saapumisen jälkeen. Näin on pääasiassa silloin, kun matkakohde on niin kaukana, ettei sinne ajaminen ole yksinkertaisesti ajankäytön kannalta järkevää. Joskus taas matkakohde sijaitsee paikassa, johon autolla pääseminen on hankalaa tai mahdotonta. Näin on muun muassa silloin, kun ollaan menossa jollekin saarelle.

Autoja riittää maailmassa rittämiin, mutta etenkin silloin, kun tarvitaan tietynlainen auto, ja kun ollaan matkustamassa sesonkiaikoihin, on viisasta varata auto etukäteen jo kotoa käsin. Näin voi olla vaikka silloin, kun matkaseurue on niin suuri, että tarvitaan erityisen iso auto, tai silloin, kun halutaan kustannussyistä varata mahdollisimman vähän polttoainetta kuluttava tai muuten edullinen auto.

Auton vuokrien suuruus vaihtelee eri autojen ja autovuokraamoiden välillä. Tavallisesti kannattaa valita kansainvälisesti toimiva ja tunnettu vuokraamo, koska pitkään alalla toimineiden vuokraamoiden toiminta on vakiintunutta ja ammattitaitoista. Tällaisia vuokraamoita ovat esimerkiksi Hertz, Europcar, Sixt ja Budget. Tavallisesti suuret vuokraamot voivat tarjota asiakkaalle mahdollisuuden palauttaa auton eri toimipisteeseen kuin mistä se on vuokrattu. Se on tietenkin kätevää tilanteissa, joissa asiakas ei ole palaamassa takaisin siihen paikkaan, mistä auto on vuokrattu, vaan matka jatkuu eteenpäin jostakin muualta. Suurten vuokraamoiden etuna on tietenkin myös se, että ne pystyvät tarjoamaan runsaasti valikoimaa, eli asiakas pystyy valitsemaan mahdollisimman paljon tarpeitaan ja toiveitaan vastaavan auton.

Auton voi vuokrata netin kautta yhtä vaivattomasti kuin hotellihuoneen tai lentoliput. Jotkut lentoyhtiöt ja matkatoimistot tarjoavatkin matkalippujen ostamisen yhteydessä myös auton vuokraamisen mahdollisuutta. Auton voi kuitenkin vuokrata myös erikseen vuokraamoiden sivulta tai niin sanottujen vertailukoneiden, esimerkiksi autoeurope.fi -palvelun kautta. Autoa varatessasi voit valita haluamasi auton kokoluokan ja varustelutason sekä itsellesi parhaiten sopivan vakuutuksen. Auto varataan antamalla luottokortin numero ja henkilötiedot. Varausvahvistus tulee sähköpostiin, ja se kannattaa tulostaa mukaan muiden matkustusasiakirjojen kanssa samaan pakettiin.

Autovuokraamoita on yleensä lentokentillä, joten auton saa haltuunsa jo lentokoneen laskeuduttua kohteeseen. Auton palauttaminen on vastaavasti yhtä helppoa lentokentällä sijaitsevaan toimipisteeseen matkan lopussa. Vuokraamoita on tietenkin myös muualla kaupunkien alueella, joten lentokenttä ei suinkaan ole ainoa vaihtoehto auton noutamiseksi.