Sähköautot ovat olleet viime vuosina säännöllisesti mediassa. Tunnetuin sähköautomerkki lienee Tesla, joka on esiintynyt lehtien palstalla nokkamiehensä Elon Muskin johdolla. Teslan julkisuus ei kuitenkaan ole tae paremmuudesta. On monia muita sähköautomerkkejä, jotka voivat soveltua tavallisen ihmisen kukkarolle paremmin.

Realiteetit tulee muistaa

Jos kynnyskysymyksesi on, että autolla pääsee yli 400-500 kilometriä pysähtymättä latausta varten, voit unohtaa sähköautot ainakin toistaiseksi. Tällä hetkellä Teslan mallit voi ladata Supercharger-asemilla nopeimmin: erään arvion mukaan Model S-auton akun voi ladata täyteen 75 minuutissa. Muiden autojen kohdalla puhutaan tuntien pysähdyksestä, ennen kuin akku on täynnä.

Kaupungissa näppärä peli

Kaupunkikruisailussa sähköauto on eliitissään. Kiihdytykset, jarrutukset ja pysähdykset liikennevaloihin ovat niitä tekijöitä, joissa sähköauton edut polttomoottoriautoihin ovat selvimmin esillä. Kaupungissa myös latauspiste on todennäköisemmin lähistöllä. Lisäksi tulee muistaa sähköauton päästöttömyys ajossa, mikä on selvä etu tiheään asutuilla alueilla. Sähköntuotanto ja akkujen valmistus toki aiheuttavat päästöjä (ellei käytetä ydinvoimaa tai uusiutuvia), mutta nämä toiminnot voidaan sijoittaa kauemmas asutuksesta ja savukaasut puhdistaa autojen pakokaasuja paremmin.

Investointi on kallis

Minkä tahansa uuden auton ostaminen Suomessa on kallista verotuksen takia. Tämä pätee myös sähköautoihin, sillä vaikka niitä kohdellaan autoveron suhteen edullisemmin, ovat ne silti merkittävästi polttomoottoriautoja kalliimpia muun muassa akkujen kalliin hinnan johdosta. Uusi auto myös menettää arvoaan vanhempaa nopeammin. Tästä syystä ostopäätöksestä täytyy olla hyvin varma ennen kuin laittaa kymmeniä tuhansia euroja tiskiin.

Vuokra-autolla kokeilemaan

Sähköautoilla on hyvä maine ja jonkinlainen “hype” päällä, ja monet yritykset ovatkin tarttuneet tähän rahantekomahdollisuudet mielessään. Eurooppaan onkin syntynyt erilaisia sähköautojen vuokraus- ja yhteiskäyttöpalveluita kuin sieniä sateella. Osa niistä on kuitenkin kohtanut valitettavia ongelmia, kuten Pariisin yhteyskäyttöautot.

Sähköautoja tarjoavat vuokralle onneksi myös luotettavat tahot, jotka pitävät hyvää huolta omaisuudestaan. Tämä on sähköauton kokeilusta kiinnostuneelle houkutteleva vaihtoehto, sillä varsin pienellä rahallisella sijoituksella voi päästä monen eri sähköauton rattiin ja kokeilla rauhassa, miltä sähköautolla ajaminen tuntuu, mikä toimintasäde on itselle tyypillisellä ajotavalla ja miten lataus onnistuu. Mikäli sähköauto siis kiinnostaa, voikin piipahtaa autovuokraamolla ja tutustua heidän tarjontaansa ennen ostopäätöstä!