Käytettyjen autojen tuonti ulkomailta kasvussa

Ulkomailta tuotujen käytettyjen autojen määrän ennustetaan tänä vuonna nousevan jopa 37 000 autoon. Heinäkuun loppuun mennessä autoja oli tuotu jo 20 200. Koko viime vuonna autoja tuotiin ulkomailta yhteensä vajaat 29 500 kappaletta. Tuontimäärät ovat kasvaneet tasaisesti taantumavuosista, jolloin autoja saatettiin vuodessa tuoda jopa vain 19 000.

Noin puolet tänä vuonna ulkomailta tuoduista käytetyistä autoista on kotoisin Ruotsista. Tieliikenteen Tietokeskuksesta kerrotaan, että lähes koko kasvu johtuu juurikin Ruotsin tuontien kasvusta. Syitä Ruotsista tuotujen autojen kasvulle on useita. Yksi varma syy on Ruotsin kruunun edullinen kurssi suhteessa euroon. Toiseksi syyksi voisi mainita käytettyjen autojen ylitarjonnan Ruotsissa, sillä maassa on viime vuosina myyty erityisen paljon uusia autoja ja autoja vapautuu runsaasti myöskin leasingista. Tämän lisäksi Volvo ja Volkswagen ovat ruotsalaisten suosiossa, mikä miellyttää suuresti suomalaisostajia. Myös autojen varustelutaso on suomalaisostajien mieltymyksen mukainen. Todennäköisesti myös Ruotsin edullinen sijainti lisää kiinnostusta tuoda autoja Ruotsista Suomeen.

Aikaisemmin suomalaiset ovat tuoneet käytetyt autonsa pääasiassa Saksasta. Ruotsi meni Saksan ohi mittauksissa ensimmäistä kertaa joulukuussa 2017. Vuonna 2018 Saksan osuus tuontiautoista on enää noin kolmannes. Saksa piti pintansa Suomen suosikkituontimaana useiden vuosien ajan.

Noin 60% suomalaisten ulkomailta tuomista autoista on dieselkäyttöisiä. Käytettynä tuotujen autojen keski-ikä on suunnilleen 9 vuotta, keskimääräinen verotusarvo suunnilleen 20 000 euroa ja autovero noin 5000 euroa. Mittarilukema oli keskimäärin 140 000 kilometriä. Jopa 80% tuoduista autoista päätyy suoraan yksityiselle omistajalle ja noin viidennes autoliikkeisiin. Tuontiautojen hiilidioksidipäästöt ovat Autoalan keskusliiton toimitusjohtajan mukaan suuremmat kuin kotimaisen autokannan. Tähän on syynä yleensä se, että tuontiautot ovat kooltaan suurempia kuin useimmat kotimaassa tarjolla olevat autot.

Tieliikenteen Tietokeskuksen erityisasiantuntijan mukaan valtio menetti viime vuonna jopa sata miljoonaa euroa alv-tuloja käytettyjen henkilöautojen tuonnin takia. Ulkomailta tuodut autot vaikuttavat siis suhteellisen tuntuvasti valtion kukkarossa. On mielenkiintoista seurata, päästäänkö tulevina vuosina entistäkin suurempiin tuontilukemiin ja miten ne näkyvät valtion kassassa.