Kannattaako ostaa lehmä, jos tarvitsee litran maitoa?

Samaa voisi kysyä myös auton ostajalta. Ovatko odotetut ajokilometrit ja tarve autolle niin iso, että kannattaa ostaa oma auto.

Monikaan auton omistaja ei huomioi auton arvon laskua, parkkipaikkakustannuksia, vakuutuksia, katsastus- ja huoltokuluja. Auton kustannushan ei ole pelkästään sen hankintahinta. Autoa voi myös hyvällä omallatunnolla sanoa, huonoimmaksi investointi kohteeksi mitä keksiä voi. Sen kun ajaa ulos autokaupasta hinta tippuu jo monta tonnia.

Mitäpä jos käy niin kuin Ruotsissa ja uljas menopeli onkin aamulla pelkkä kasa palanutta peltiä, vanteita ja sakeaa savua.

Vakuutuksen omavastuun ja auton ikävähennysten jälkeen voi käydä niin, että saaduilla korvauksilla voi ostaa kelpo polkupyörän, vähän käytettynä. Romuttamon hinausauton noutaessa menopelin, harmitus valtaa mielen.

Entäpä, jos valitsisikin helpomman vaihtoehdon, vuokraisi auton, silloin kun sitä tarvitsee. Voisi jättää vuosihuollot, katsastusinsinöörin kanssa syvämietteiset keskustelut väliin siitä, johtuiko reikä auton pohjassa insinöörin reippaasta vasaroinnista vai maantiesuolauksesta.

Ei enää kiistaa parkkiruudusta taloyhtiön pihassa naapurin kanssa tai tarvetta soittaa kaupungin tiestön kunnossapidolle siitä, onko sopivaa aurata puolitoista metrinen valli auton ympärille pakkasyön aikana. Jos vain soittasi, ja varaisi uuden, huolletun auton. Jonka voisi palauttaa sen jälkeen, kun sitä ei enään tarvitse.

Mikä vandaali iskee ja auto tuhkaksi muuttuu, voi senkin ongelman kuitata autovuokraamon vakuutuksella. Savuavan peltiraunion vierestä on helppo soittaa vuokraamoon ja pyytää uutta autoa. Mummolaan kun pitäisi ehtiä.

Pitääkö ostaa peltilehmä, jos haluaa litran maitoa?

Miten on ekoloogisuuden laita, kumpaan suuntaan pitäisi mennä; istuttaa kaupunkiin puita ja tehdä puistoja vai rakentaa parkkitaloja ja parkkipaikkoja? Niitähän tarvitaan, jos jokaisella on oma auto ja monessa perheessä vielä useampikin. Jossainhan niitä on säilytettävä.

Joukkoliikennettä on tarjolla ja monesti se on jopa joutuisampaa, kuin yksityisautoilu.

Lopulta omaa autoa kaupungissa asuva tarvitsee varsin harvoin, vain pitkille matkoille. Mikäli tekniikka ei ole intohimo ja autoa suhteellisen harvoin käyttää voi piilevät viat ja vauriot paljastua vasta moottoritien varrella. Siellä synkästi manailevan auton omistajan ohitse kiitää hyvin huollettu vuokra-auto.

Kannattaako ostaa lehmä, jos tarvitsee litran maitoa?