Autonvuokraus tekee auton omistamisesta erikoista

Jos omistat auton vielä kymmenen vuoden kuluttua, saatat kuulua vähemmistöön

Yhteiskäyttöisten autojen ja autojen pitkäaikaisvuokrauksen lisääntyessä autoa ei välttämättä omisteta enää tuotteena, vaan autoilusta tulee palvelu. Tavallisin auton omistamisen perusteena on auton käyttäminen työmatkoihin, mutta koska monet käyttävät autoa vain muutaman tunnin päivästä, ei auton omistamiselle löydy järkeviä argumentteja. Keskihintainen auto on monille kotitalouksille investointina suuri ja sitouttaa auton omistamiseen vähintään kymmeneksi vuodeksi. Myös auton vuosihuolto, kaskovakuutukset ja polttoaine ovat kalliita kulueriä. Tähän verrattuna auton vuokraaminen voi olla järkevä päätös oman talouden kannalta.

Autojen yksityisleasing yleistyy

Mielikuvat auton vuokrauksesta ovat silti monille vielä niitä perinteisiä: Kalliita kilometrejä, vihreätarraisia auton kylkiä ja pohdintaa siitä, mihin aikaan päivästä vuokrattu auto piti olla palautettuna vuokrausliikkeeseen. Auton vuokraus kuitenkin muuttuu etenkin nuorten kaupunkilaisten silmissä yhä kannattavammaksi vaihtoehdoksi auton omistamisen sijaan. Perinteisten yritys-leasingautojen oheen yritykset ovat lähteneet etenevissä määrin vuokraamaan autoja pitkäaikaisesti myös kuluttaja-asiakkaille. Muutoksen nopeutta ja laajuutta kuvaa se, että auton vuokraus onnistuu nykyään myös R-kioskeilta, jotka ovat erikoistuneet minimissään yhden kuukauden autovuokraukseen. Tulevaisuudessa auton voinee vuokrata myös bensa-asemalta.

Autojen vuokrauksessa trendinä on, että samaan kuukausimaksuun kuuluu sekä auton käyttö, vakuutukset että auton huolto. Tavallisesti asiakas maksaa auton käytön perusteella kuukausimaksua, jolloin myös kilometrit saattavat sisältyä hintaan. Suuri osa uusista vuokra-autoista on sähköautoja tai hybridejä, joiden käyttäminen pitkässä juoksussa on sekä asiakkaalle, vuokraajalle että ympäristölle parempi vaihtoehto. Sähköautojen vuokraamisen kehitystä jarruttaa silti Suomen alikehittynyt sähköautojen latausverkosto.

Kaupungeissa auton vuokraus kehittyy joukkoliikenteen jatkoksi

Kaupungeissa auton vuokraus nähdään jatkeena muun joukkoliikenteen kehittämiselle. Vaikka yhteiskuntasuunnittelussa panostetaan jatkuvasti toimivaan ja tehokkaaseen joukkoliikenteeseen, ja taksilainsäädännön vapautumisen myötä erilaiset kyytipalvelut mahdollistavat myös yksilölliset reittivalinnat, valtaosa ihmisistä luultavasti haluaa edelleen ajaa autoa. Auton ajaminen on monille rentouttavaa, eikä pitkien välimatkojen Suomessa mökille tai Prismaan pääse helposti taksilla.

On mielenkiintoista nähdä, millä tavalla tämä vaikuttaa auton omistamisesta tulevaan statukseen. Automerkillä ja -mallilla viestitään ulkopuolelle se, mihin ryhmään kuulutaan. Jos autoa voidaan samalla kuukausimaksulla vaihtaa lennosta, ehkä ihmisten silmissä auton omistaminen ei ole enää yhtä mielekästä. Kuitenkin autoilun tärkein asia, päästä paikasta A paikkaan B, tulee säilymään.