Oli kyseessä sitten suomalainen tai muunmaalainen auton vuokraamisesta Suomessa kiinnostunut henkilö, kannattaa autoa vuokratessa olla tarkkana ennen sopimuksen allekirjoittamista. Useimmiten auton vuokraaminen Suomessa on kuitenkin melko mutkaton prosessi, eikä autonvuokrauksen yhteydessä useimmiten tarvitse murehtia odottamattomista lisäkuluista, joita joissain muissa maissa toimivissa autonvuokraamoissa saatetaan lisätä pienellä präntillä sopimukseen.

Tarkkuus ja asioiden perinpohjainen selvittäminen Suomessa autoa vuokratessa on kuitenkin aina paikallaan. Seuraavaksi esitellään muutamia seikkoja, jotka on hyvä tarkistaa ennen kuin nimeään pistää yhtään mihinkään sopimuspaperiin.

Kuljettajaa koskeva ikävaatimus

Useimmiten autovuokraamo asettaa kuljettajia koskevan vähimmäisikärajan. Joissain autovuokraamoissa riittää, jos kuljettaja on täysi-ikäinen eli lain puolesta oikeutettu kuljettamaan ajoneuvoa. Jotkut autovuokraamot saattavat kuitenkin vaatia kuljettajalta hiukan korkeampaa ikää, joka voi olla esimerkiksi 20 vuotta. Enimmäisikärajakin on usein määritelty, mutta se riippuu pitkälti autovuokraamosta.

Kuljettajan ajokokemus

Joskus Suomessakin saatetaan autovuokraamoissa olla kiinnostuneita siitä, kuinka monta vuotta kuljettajalla on takanaan ajokokemusta. Useimmiten tällöin tarkistetaan ajokortin myöntämisvuosi, vaikka se ei tietenkään kerrokaan kaikkea kuljettajan ajotaidoista.

Ylimääräiset kuljettajat

Jos tarkoituksena on, että vuokra-autoa ajaa useampi kuin yksi kuljettaja, voi tästä koitua lisäkuluja. Jotkut autovuokraamot Suomessa eivät veloita mitään, kun taas toiset veloittavat jokaisesta ylimääräisestä kuskista lisäkulun. Toisinaan voi myös olla, että 1-2 kuljettajaa sisältyy vuokra-auton perushintaan, kun taas sitä suurempi kuljettajien määrä kuuluu lisämaksujen piiriin.

Vakuutus

Selvitä vuokra-autoon liitettävän vakuutuksen kokonaiskustannukset ja ennen kaikkea se, mitä se todellisuudessa kattaa. Joskus voi olla paikallaan lisätä vakuutukseen ylimääräistä suojaa, mikäli perusvakuutus ei ole sellaisenaan riittävän kattava.

Bensa ja kilometrirajoitukset

Jokainen autovuokraamo Suomessa määrittelee sopimusehdoissa kuljettajaan kohdistuvat odotukset polttoainetankin täyttämisen osalta. Useimmiten vuokra-autot Suomessa luovutetaan täyteen tankatulla polttoainesäiliöllä, joten autoja palautettaessa sen odotetaan olevan myöskin täynnä.

Nykyään Suomessa vuokrattavia autoja koskevat yhä harvemmin kilometrirajoitukset. Toisaalta joissain Suomessa toimivissa autonvuokrausfirmoissa saattaa silti olla tällainen käytäntö voimassa, joten asia kannattaa tarkistaa, ettei ikäviä yllätyksiä pääse syntymään.

Luottokortti

Lähes kaikki suomalaiset autovuokraamot vaativat vuokraajalta luottokorttia, vaikka sitä ei käytettäisikään maksamiseen.

Ajokortti

Mikäli kuljettajalla on ulkomaalainen ajokortti, on sen pätevyys vahvistettava autovuokraamolta ennen ratin taakse hyppäämistä.